Eetstoornissen (Anorexia Nervosa, Boulimia)

Eetstoornissen (Anorexia Nervosa, Boulimia)

Wat is anorexia nervosa?

Mensen met anorexia nervosa verlangen ernaar steeds dunner te worden. Het gewicht is eigenlijk nooit goed genoeg. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld: ze zien hun lichaam als veel dikker dan het in werkelijk is. Ze gaan extreem lijnen, worden hyperactief en willen steeds in beweging zijn. Hierdoor worden ze erg mager. Hun gewicht wordt veel lager dan dat van mensen met dezelfde lengte en leeftijd. Sommige mensen met anorexia gebruiken laxeermiddelen of braken om nog meer af te vallen.

Anorexia nervosa komt vooral voor bij jonge vrouwen. Anorexia is zeldzaam: van elke duizend vrouwen tussen 15 en 30 jaar hebben er drie anorexia nervosa. Bij één van de vijf vrouwen met anorexia is de ziekte langdurig.

Wat is boulimia nervosa?

Mensen met boulimia nervosa hebben regelmatig eetbuien. In korte tijd eten ze enorm veel. Vaak hebben ze het gevoel dat ze de controle verliezen en niet kunnen stoppen. Ze hebben een verstoord lichaamsbeeld en wisselende gevoelens van eigenwaarde. Na de eetbuien proberen ze het eten weer snel uit hun lichaam te krijgen zodat ze niet dikker worden. Ze doen dit door te braken, laxeermiddelen te gebruiken of veel te bewegen. Boulimia nervosa komt vaker voor dan anorexia: ongeveer 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia.

Bron: emergis

[forminator_form id="22965"]

 

Wilt u een afspraak maken, vul dan dit formulier in

[forminator_form id="23098"]
× Hoe kan ik je helpen?